Sara Vilà avisa que aplicar el 155 és "inconstitucional i inaplicable" i exigeix diàleg per acordar un referèndum

La senadora d’En Comú Podem, Sara Vilà, designada pel grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, ha comparegut avui a la Comissió d’Afers Interns (CAI) a la que han estat convocats tots els senadors designats pel Parlament, des d’on ha avisat que aplicar l’article 155 és “inconstitucional i inaplicable”, titllant-lo d'”aberració política i jurídica”. “No donarem suport a l’aplicació del 155″, ha aclarit Vilà, alhora que apuntava que “cal parar màquines, passar dels monòlegs al diàleg i pactar un referèndum”, ja que considera que és el que vol el 80% de la ciutadania de Catalunya.
La senadora ha explicat que l’article 155 és una agressió política i social contra la societat catalana i l’autogovern de Catalunya, així com una agressió a la mateixa Constitució. És per això que ha fet especial èmfasi en recordar que l’article 155 xoca frontalment amb l’article 2 de la Constitució Espanyola, que garanteix el dret a l’autogovern de les nacionalitats que integren Espanya.
Vilà ha criticat durament que s’està fent servir l’article sense acotar-lo en el temps i sense presentar mesures concretes pel que s’està posant en risc “que l’excepció es torni en la norma”. La senadora ha explicat que no delimitar l’article 155 en el temps es converteix en “la derogació de la Constitució”, ja que contempla mesures no ajustades i atempta contra drets fonamentals garantits a la CE com el de representativitat de les diputades en dissoldre el Parlament.
Pel que fa a les conseqüències polítiques i socials, per la senadora, “la interpretació tunejada per Rajoy de l’article 155″ obre un camí molt perillós, ja que fomenta el “govern amb el qual discrepo, govern que titllo d’inconstitucional i a qui aplico el 155″, alhora que compleix “el somni del PP: recentralitzar l’Estat i derogar l’Estat de les autonomies, posant fi al pacte territorial del 78″. Vilà ha finalitzat la seva intervenció criticant que l’aplicació del 155 no només castiga els independentistes, sinó que es tracta d’un “càstig col·lectiu per tota la ciutadania de Catalunya i un avís pel conjunt de l’Estat espanyol”.
La senadora ha aprofitat la seva presència al Parlament per recordar que el grup confederal del qual forma part al Senat, Unidos Podemos-En Comú Podem- En Marea, representa forces polítiques que reconeixen que Catalunya és una nació que té dret a decidir el seu futur en un referèndum pactat amb l’Estat i que no comparteixen les mesures repressives que està aplicant el govern del PP. “La nostra presència a les institucions demostra que sí que hi ha algú a l’altra banda, i que la política d’aliances és real i ha de continuar creixent”, ha explicat.

 

Powered by WPeMatico

Share Button