El Parlament aprova la Llei que convertirà Medinyà en municipi a instàncies d’ICV-EUiA

El Parlament ha aprovat avui amb els vots d’ICV, ERC, PSC, PP, CiU, i la CUP que Medinyà, fins ara annexionat a Sant Julià de Ramis per una decisió administrativa del franquisme torni  a tenir caràcter de municipi. Després de l’aprovació de la proposició d’ICV-EUiA al Parlament el mes de març i dels posteriors treballs de la ponència, avui la cambra catalana ha restituït, en paraules del diputat encarregat de defensar el text i relator de la llei, Marc Vidal, “un greuge històric” a partir d’una demanda popular que fa més de 20 anys que ho reclama. “La recuperació de la condició de municipi independent permet reparar una decisió antidemocràtica, corregir disfuncionalitats i atendre la voluntat de la majoria de la població”, ha celebrat Vidal.

Després de l’aprovació de la llei, i a partir de la publicació al DOGC estarà en mans del govern de la Generalitat la constitució de la comissió gestora que farà tot el procés de traspàs tal com està explicitat a les disposicions addicionals de la proposició i que funcionarà, de fet, com a govern de la població fins a les noves eleccions. “Demanem al govern que posi fil a l’agulla i que això que aprovem avui, pugui ser un fet en els propers dies i que en la constitució del nou ajuntament que es farà el proper dissabte pugui ser un element a tenir en consideració de cara al bon funcionament del municipi davant la nova situació”, ha reclamat el diputat ecosocialista.

Durant la seva intervenció, Vidal ha posat de manifest que Medinyà disposa de tots els serveis necessaris per garantir el benestar de la ciutadania, tant aquells serveis de prestació obligatòria per part de l’ajuntament, com aquells serveis voluntaris que són fonamentals per reforçar la vida associativa i el treball comunitari i també té tot allò amb què es pot definir un municipi.

De la mateixa manera, el diputat d’ICV-EUiA ha dit a aquells que, com C’S, estan en contra de convertir Medinyà en municipi, que la petició prové d’una unànime demanda popular que neix ja el mateix dia que es fa l’agregació i que ha aconseguit el suport de l’absoluta unanimitat de tota la representació política del municipi, de tots els colors, i de totes les institucions locals i supralocals amb les que hi té relació. “Quan tothom ho demana, al Parlament li toca escoltar”, ha conclòs Vidal que ha posat de manifest que Medinyà serà un municipi petit, però serà més gran que uns altres 449 municipis dels 947 que hi ha a Catalunya. “Serà més gran que un altres 98 dels 221 que hi ha a les comarques gironines. De veritat creiem que els hem de dir a aquests municipis que han de desaparèixer i perdre la seva capacitat de decisió per guanyar en economia d’escala?”, s’ha preguntat dirigint-se a Ciutadans i al PP.