El Parlament demana convocar un referèndum per decidir entre monarquia o república

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui, amb el vot favorable de ICV-EUiA i ERC i les CUP, l’abstenció de CiU i PSC i Ciutadans i el vot en contra del PP, la petició de convocatòria d’un referèndum per decidir entre monarquia o república com a model d’Estat. Així mateix, el text de la moció també lamenta en primer lloc “el caràcter d’urgència amb el què s’ha aprovat la Llei Orgànica que regula l’abdicació del cap d’Estat” i “l’actitud poc democràtica que no permet la consulta ni a Catalunya ni a l’Estat”.

El text de la moció d’ICV-EUiA, declara que “com a conseqüència de l’abdicació del rei Joan Carles I s’hauria d’haver convocat un referèndum sobre la possibilitat de la restitució de la República o la continuïtat de la monarquia, donat que les circumstàncies polítiques que van produir-se en el moment de la promulgació de la Constitució Espanyola del 1978 estaven totalment condicionades per la necessitat de superar la dictadura franquista”.

De la mateixa manera, el text constata que “el futur democràtica social i legal de convivència s’ha de fundar en l’exercici del dret a decidir”.

“Avui el debat es sobre democràcia, no entre monarquia o república. En què es fonamentem els nous acords i aquest acord s’ha de basar en un nou contracte democràtic”, ha dit el president del grup d’ICV-EUiA, Joan Herrera, que ha estat l’encarregat de defensar la moció. “Avui aquest Parlament connecta amb una demanda catalana però també amb una demanda que ve de arreu de l’Estat que demanen poder fer una consulta entorn al model estat”, ha afegit Herrera.

Aprofitant la visita que avui el monarca Felip VI fa a Girona, Herrera ha dit que la millor resposta que avui pot donar el Parlament davant la primera visita del nou rei a Girona és que “no hi ha legitimitat sense aval de la ciutadania”. “La millor resposta que podem donar a aquesta visita es que no hi ha legitimitat sense aval de la ciutadania i que avui el debat mes enllà de monarquia o república és el de democràcia i la renovació dels contractes socials”, ha verbalitzat Herrera.