ICV-EUiA abandona les reunions del Pacte Nacional per la Salut i no el signarà

El diputat d’ICV-EUiA en el Parlament de Catalunya i portaveu del grup parlamentari en la comissió de Salut, Josep Vendrell, ha anunciat avui que ICV-EUiA abandona les trobades que la conselleria de Boi Ruiz està fent per la signatura del Pacte Nacional i que no signarà el pacte. Demà mateix hi ha prevista una trobada en aquest sentit a la conselleria i aquesta serà la primera en la qual els dos portaveus de salut, Josep Vendrell i Lorena Vicioso, no assistiran.

Vendrell ha explicat que la proposta de bases del Pacte Nacional de Salut que està impulsant la conselleria “no afronta els principals problemes del sistema sanitari de Catalunya. “És imprescindible donar resposta als greus problemes que ara mateix té el sistema sanitari amb compromisos concrets i no només plantejant qüestions d’orientació del model sanitari”, ha dit Vendrell al mateix temps que ha afegit que “l’ajust pressupostari d’aquests anys, la disminució de lloc de treball en el sector sanitari, l’augment de les llistes d’espera, els increments dels copagaments, les reduccions de serveis, els processos de reordenació assistencial, la incertesa sobre el futur de l’ICS i la creixent dialització entre l’assistència gratuïta i l’assistència de pagament en els mateixos centres amenacen greument el sistema sanitari públic”. I és que el pressuposto de salut ha tingut “una reducció global del 14,61% en despesa” que implica que la “despesa per habitant es situa una dècada enrere, en 1.095€”.

El portaveu de salut d’ICV-EUiA també ha explicat que el document tampoc garanteix l’accés universal com a dret fonamental de la ciutadania. “No queda garantit l’accés universal al sistema sanitari de totes les persones que resideixen a Catalunya, amb independència de la seva situació administrativa”, ha verbalitzat Vendrell que ha dit que “no hi pot haver cap col·lectiu amb exclusió sanitària”.

Per Vendrell, el Pacte “no estableix cap compromís concret per garantir la suficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari”. “No hi ha cap compromís per recuperar la despesa en salut i els llocs de treball perduts” ni “mesures fiscals concretes per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari”, ha dit el diputat d’ICV-EUiA que creu que la responsabilitat del Govern “no és la d’establir un mercat regulat amb finançament públic sinó el d’assegurar l’exercici del dret a la salut”.

I és que Vendrell creu que el document “consolida un model sanitari que va en la línia de definir el CatSalut com una asseguradora que bàsicament compra serveis sanitaris a entitats proveïdores”. El diputat d’ICV-EUiA ha dit que caldria “constituir un Servei Nacional de Salut de Catalunya format per les entiatats que siguin declarades mitjà propi de la Generalitat (ICS, empreses filials i les entitats denominades empreses públiques i consorcis) així com l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb personalitat jurídica pròpia”.

Aquests són els motius que el diputat esgrimeix en un document que farà arribar al conseller Boi Ruiz amb una carta.