ICV-EUiA insta Espadaler a “reconèixer els errors” sobre Can Vies i a iniciar el diàleg amb els moviments socials

El diputat d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, ha reclamat al conseller d’Interior, Ramón Espadaler, que avui ha comparegut per donar explicacions sobre l’operatiu a Can Vies, que “reconegui els errors”, que condemni la violència desproporcionada que va exercir el cos de mossos d’esquadra  i que iniciï el diàleg amb entitats, grups parlamentaris i moviments socials per elaborar una estratègia per aïllar els grups de violents i evitar la criminalització dels  moviments socials. “Però això no es podrà fer sense reconèixer que hi va haver una actuació desproporcionada”, ha manifestat Bosch que ha volgut deixar clar que el que ha passat els darrers temps sobretot amb Felip Puig “ha trencat tots els consensos bàsics d’un determinat sector de la societat i Interior”.

“Cal refer ponts de diàleg i per això cal corregir la manera com s’ha actuat”, ha assegurat Bosch que ha condemnat l’actuació dels grups violents però ha avisat que això no vol dir “justificar l’actuació del govern municipal ni assumir que l’actuació dels mossos va ser proporcionada”. “Ha funcionat la coordinació Interior-.Ajuntament? Ha funcionat la informació a l’Ajuntament del que feia o anava a fer Interior?”, ha volgut saber Bosch que ha considerat que “l’alcalde Trias ha fet el ridícul”. “Quin sentit té avalar l’enderrocament i després demanar la reconstrucció”, ha preguntat Bosch.

Durant la seva intervenció, Bosch ha volgut demanar més detalls de l’operatiu a Espadaler a qui ha reclamat explicacions sobre actuacions “polèmiques” com, per exemple, el per què no es va protegir l’excavadora a la que després hi van calar foc perquè estava sense vigilància, ni tampoc es va vetllar per la seguretat de la unitat mòbil de TV3. “No és un fracàs que això pugui passar?”, ha dit Bosch que també s’ha referit a l’actuació del cos a la seu del setmanari de La Directa i al noi que va ser ferit a l’orella per un cop de porra d’un agent.

“No entenc que si pretén aconseguir complicitat amb alguns sectors i han demanat l’obertura d’informació reservada sobre aquest cas, no ho hagi fet públic”, ha dit Bosch que també ha instat al conseller a portar el cas de les identificacions “polèmiques” on els agents van fer que els identificats es posessin roba que no era seva al Comitè d’Ètica de la Policia perquè n’emeti un dictamen. “Analitzi aquesta situació a veure si es correspon o no amb la manera que hauria d’actuar el cos de  Mossos d’Esquadra”, ha demanat Bosch.