ICV-EUiA organitza amb Syriza i IU el I Fòrum del Sud d’Europa per establir aliances i definir una estratègia per tombar la Troika

La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, i el coordinar general d’EUiA, Joan Josep Nuet, han comparegut avui en roda de premsa per tal d’explicar el programa del I Fòrum del Sud d’Europa que han organitzat conjuntament ICV, EUiA i Syriza  que tindrà lloc divendres i dissabte vinent a Barcelona sota el lema #SouthrEUvolution que agruparà organitzacions polítiques i entitats d’arreu d’Europa de l’esfera roja, verda i de la nova política com Compromís, Anova, Europe Ecologie, SEL, i entitats com la PAH, ATTAC, Campanya NO al TTIP o Unitat contra el feixisme i el racisme. L’objectiu, han explicat Camats i Nuet, és teixir aliances i definir una estratègia comuna per tal d’aconseguir “tombar l’austeritat a escala europea” i construir conjuntament el discurs de les esquerres del sud d’Europa perquè “l´únic que pot salvar Europa és un canvi de rumb de les polítiques econòmiques i socials”

Durant la roda de premsa, Camats ha explicat que els líders de diversos partits roig i verds i persones destacades dels moviments socials, sindicals i activistes a nivell europeu acudiran a Barcelona a construir en aquest “espai de trobada, diagnòstic i aliança” per construir una alternativa comuna a l’austeritat i a les polítiques que Europa imposa especialment als països del sud. “És la primera vegada que es reuniran forces polítiques i entitats tant plurals per debatre sobre com tombar les polítiques de la Troika i donar una imatge esperançadora perquè l’únic camí no és el del patiment”, ha assegurat Camats.

Per això, durant les jornades es donarà veu a partits ecologistes del sud d’Europa però també a moviments socials i organitzacions polítiques com Syriza que debatran sobre qüestions com el model de desenvolupament social i ecològic, sobre el deute, l’austeritat, al voltant d’una economia al servei de les persones i el medi ambient, sobre democràcia, drets humans, el TTIP, Habitatge i exclusió, xenofòbia però també sobre desigualtat de gènere i classe, els serveis públics i recursos bàsics i sobre el canvi climàtic.

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha saludat per la seva banda que el Fòrum servirà per fer el pas de passar “d’aquelles polítiques que ara estan fracassant, a aquelles que poden ser l’alternativa” i que llençarà un “missatge que arribarà a tothom: quan anem plegats, l’alternativa és potent i victoriosa”

En aquest sentit, Nuet ha ressaltat dos aspectes, un de fons i un de forma. Pel què fa a la forma de la trobada, Nuet ha destacat que aplegarà “forces polítiques ben diverses, roges, verdes i alternatives, però també organitzacions socials de les principals temàtiques que en aquest moment preocupen: energia i medi ambient, dret a l’habitatge, TTIP, sindicalisme de classe… Tots plegats construïm discurs des del sud d’Europa per a tota Europa”, ha destacat Nuet, que ha recordat que a Catalunya la confluència entre el moviment roig i verd té una llarga tradició.

Pel que fa al fons, Nuet ha recordat que la trobada servirà per perfilar alternatives a una política austericida que grans economistes contemporanis ja han criticat. “Les polítiques d’austeritat són el passat i  cal un nou començament, i aquest nou començament té una data clau, les eleccions gregues, però la gent d’ICV-EUiA ens sentim protagonistes perquè Merkel, Rajoy i Mas són el passat, i que les forces alternatives són el futur”, ha dit Nuet, i ha afegit que “nosaltres serem part del canvi, i no part de la resistència, mentre que Mas, Rajoy, Merkel són part de la resistència”.

Reedició del pacte de Govern CiU-ERC

En relació al debat sobre pressupostos que avui s’han començat a debatre en comissions al Parlament, Camats ha dit que s’està constatant la “reedició” del pacte de Govern entre CiU i ERC “a canvi de les eleccions anticipades”. “No hi ha cap canvi en aquestes seccions pressupostàries”, ha dit Camats perquè en les comptes previstes pel 2015 se seguirà aplicant una disminució dels serveis públics, no hi haurà ni un esforç més per a qui més té, ni cap lluita contra el frau fiscal ni més esforç per a polítiques socials ni tampoc un fons per a fer front a la pobresa energètica.

I precisament per canviar això, ha dit Camats, ICV i EUiA faran tot el possible per tal que hi hagi un front d’esquerres perquè hi hagi una majoria que faci fora Artur Mas del Govern de la Generalitat. “El que hi haurà en joc el 27S és si fem fora Mas o se l’apuntala”, ha dit Camats després que Podem hagi decidit concórrer en solitari a les eleccions catalanes. “No és hora de parlar d’exclusivitats sinó de sumar i multiplicar”, ha afegit.