ICV-EUiA presenta més d’un centenar d’esmenes a la Llei de Mesures per recaptar més de 2.071 milions d’euros

El diputat d’ICV-EUiA portaveu a la Comissió d’Economia del Parlament, Josep Vendrell, i el portaveu adjunt del grup, Joan Mena, ha presentat avui en roda de premsa les esmenes que el seu grup parlamentari ha presentat a la Llei de Mesures Fiscals administratives, financeres, i del sector públic que inclou 6 propostes de reforma de la política d’ingressos i més d’un centenar d’esmenes que sumen un total 2.071,9 milions d’euros per tal de protegir els i les ciutadanes més afectades per la crisi “amb una fiscalitat progressiva i justa que grava les rendes altes i activitats més contaminats”. “És cert que la Generalitat té un marge estret però no aprofiten la totalitat del marge normatiu fiscal per millorar els ingressos, reduir les retallades i incrementar la despesa social”, ha lamentat Vendrell mentre Mena ha assegurat que la Llei és un “desastre tècnic i jurídic”, un “nyap” més de CiU.

 

 D’aquesta manera, ICV-EUiA proposa reduir beneficis fiscals que suposarien un total de 225,9 milions d’€ de més per als Pressupostos del 2014, la reforma de l’Impost de Successions per recaptar 460 milions d’euros més “perquè el que ha fet el Govern es queda molt curt”. En tercer lloc, ICV-EUiA proposa la reforma de l’Impost de Patrimoni -recuperat recentment per la insistència del grup ecosocialista- incorpora dos elements: una nova rebaixa del mínim exempt, deixant-lo en 300.000 euros + 300.000 euros en habitatge de manera que es podria recaptar aproximadament un 10% més del pressupostat, uns 45 milions d’euros.

 

Un quart bloc contempla la creació de nous impostos que permetrien recaptar 118 milions d’euros mitjançant, per exemple, un nou impost a les begudes ensucrades, la creació d’un impost sobre els habitatges desocupats amb l’objectiu principal d’incentivar la seva entrada al mercat de lloguer i que hauran d’assumir bancs i caixes i promotores immobiliàries. A  més, ha explicat Vendrell, ICV-EUiA contempla la creació d’un impost a les grans fortunes progressiu i vinculat a l’acumulació de la riquesa, gravant totes aquelles rendes superiors a partir dels 500.000 euros anuals, i un increment dels impostos sobre l’alcohol i el tabac. Finalment, Vendrell i Mena també han explicat que volen evitar els beneficis fiscals als casinos rebaixant els seus impostos del 55% al 10% tal com ha proposat el Govern per afavorir Barcelona World.

 

“Van molt lents a recuperar impostos i molt ràpids amb retallades i amb els impostos ambientals només hem vist una petita part”, ha criticat Vendrell que ha explicat que un cinquè bloc de mesures incorpora impostos sobre les emissions de CO2 i a les emissions de sobre i nitrogen amb la voluntat no només de poder recaptar uns 153 milions d’euros sinó també per contribuir a lluitar contra el canvi climàtic. Finalment, el sisè bloc de mesures proposades per ICV-EUiA inclou la lluita per reduir el Frau Fiscal incrementant els efectius humans i recursos tècnics a l’Agència Tributària de Catalunya en coordinació amb l’estat per tal de perseguir el frau i l’economia submergida. Amb aquestes accions es podria arribar a recaptar 1.070 milions d’euros addicionals per als comptes del 2014.

 

“Hi ha marge però cal voluntat política per anar més enllà i combatre la situació d’emergència social”, ha dit Vendrell que ha assegurat que si tal com diu el president de la Generalitat s’han de prendre mesures perquè el moment és excepcional, “ho ha de ser per tothom”. I és que, segons Vendrell, “ser ric surt molt barat perquè hi ha molts mecanismes d’elusió fiscal”. Per això, ha dit, ICV-EUiA presenta una “ofensiva fiscal” a Catalunya i a Madrid per combatre el sense sentit que mentre augmenta el patiment social els més rics encara tinguin mecanismes per eludir el pagament d’impostos o per pagar menys del que els toca”.

 

D’aquesta manera, el grup parlamentari  ha presentat més de 100 esmenes amb els objectius d’ “alleugerir el patiment social que causa la crisi” i “aturar les privatitzacions dels serveis públics i el mercadeig amb allò que és de tots”, ha explicat Mena. Entre les nombroses mesures que pretén impulsar la coalició en la seva bateria d’esmenes s’hi compten la supressió de les noves taxes incloses en la llei d’acompanyament de CiU i ERC; la lluita contra la pobresa energètica impedint, per exemple, que no es talli el subministrament d’aigua a les famílies que no el poden pagar perquè passen per una situació de pobresa; la supressió dels concerts a les escoles que segreguen per sexes; impedir la venda del parc d’habitatge públic; augmentar la transparència, especialment en el sector sanitari; o reinstaurar la universalitat de la Renda Mínima d’Inserció mentre no s’aprova la creació de la Renda Ciutadana Garantida, entre d’altres.