ICV-EUiA proposa a la ciutadania i altres forces polítiques presentar una moció de censura al Partit Popular

“No és una crisi de govern, és una crisi del sistema”, adverteix Joan Herrera que reclama que el procés tingui acompanyament social i polític i diu que comencen roda de contactes per aconseguir els 35 diputats i impulsar la moció

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, el coordinador general d’EUiA i diputat al Congrés, Joan Josep Nuet, i la diputada al Congrés, Laia Ortiz, han comparegut en roda de premsa per avançar que aquesta tarda mateix iniciaran contactes amb la resta de forces polítiques catalanes i espanyoles al Congrés per tal de presentar una moció de censura contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, després de les últimes informacions publicades per El País sobre el cas Bárcenas que assenyalin que el president del PP estaria directament vinculat amb el cobrament de sobresous en la direcció del PP. “Ens trobem en un escenari de corrupció estructural; la gent ja està reaccionant i cal que la política reaccioni més enllà de les declaracions”, ha dit Herrera.

“Hem de fer la nostra feina que és posar tots els instruments perquè aquesta gent no continua al capdavant govern”, ha assegurat el dirigent ecosocialista que no assumeix la corrupció com una “fatalitat”. “Sé que la moció pot ser derrotada pel PP però volem visualitzar que hi ha alternativa que passa per la política, per estar al carrer, les mobilitzacions i per allò que fem al Congrés de la mà d’allò que està fent la societat civil”, ha dit Herrera que considera “qualsevol instrument que faci trontollar govern és útil: les mobilitzacions, la vaga general i la moció de censura”.

Una moció de censura que, ha explicat, no ha de ser “a l’ús” perquè es tracta “no una crisi de govern sinó una crisi de sistema” i això vol dir que el candidat s’ha de parlar amb les centrals sindicals i amb els moviments socials amb la voluntat de sumar molta gent que digui “prou”. “No ens pertoca a nosaltres dir qui ha de ser el candidat perquè creiem que no s’ha de triar des de la lògica partidista”, ha explicat.

D’aquesta manera, per a Herrera “no només es tracta que surtin els números, la moció de censura és un instrument més com ho van ser la vaga general convocada pels sindicats o la ILP impulsada per la PAH per modificar la Llei hipotecària”, i ha assegurat que la moció de censura no només ha de ser dels partits que la presentem, ha de ser també de la ciutadania. “Ha de ser un procés amb acompanyament social, on hi hagi un consens per determinar qui és el candidat alternatiu per obrir una nova etapa on tot comenci de nou”, ha explicat Herrera que ha insistit en què en la nova etapa “no tolerarem ni acceptarem que qui està al capdavant del govern sigui qui està al capdavant d’una trama corrupte”.

En aquest sentit i davant les preguntes dels periodistes, Herrera ha descartat que el candidat alternatiu d’aquesta moció a presidir el Govern sigui membre del PP ni del PSOE i ha apostat per a què sigui algú de fora de la política i del Congrés dels Diputats. En qualsevol cas, Herrera si que ha indicat que ni PP ni CiU estan legitimats per liderar les mesures de lluita contra la corrupció.