CiU, PP i Ciutadans Voten en Contra del Trencament de les Relacions Entre la Generalitat i Israel

Els vots de CiU i PP i Ciutadans han tombat avui el compromís que el Parlament demanava al Govern de la Generalitat de “no impulsar cap tipus d’acord més amb empreses i institucions israelianes que tinguin un paper directe i demostrat en l’ocupació i colonització il·legal de territoris palestins”. Així ho ha demanat una moció d’ICV-EUiA que ha tingut el vot favorable de les CUP en la totalitat de la moció i d’Esquerra i del PSC en la major parts del punts ho demanava. El text també volia que el Govern fes públics tots els acords comercials amb empreses israelianes, l’executiu d’Israel i també les seves universitats.

Per altra banda els vots de CiU, PPC i Ciutadans han rebutjat també els punts de la moció que instaven al Govern al reconeixement del dret a l’autodeterminació del poble palestí, el kurd, el siri i el saharaui. “Fer arribar la necessitat d’impulsar amb la comunitat internacional un procés d’autodeterminació del poble palestí en al línia de les resolucions de Nacions Unides” deia el text de la moció que ha estat presentada per la diputada d’ICV-EUiA, Sara Vilà. De la mateixa manera hi havia dos punts més que feien referència al mateix dret tant pels kurds com pel poble saharaui.

L’únic punt de la moció al qual s’ha donat llum verda ha estat al primer que demanava instar al Govern de la Generalitat a “implementar una política exterior basada en la projecció de Catalunya com un actor internacional, compromès, solidari i responsable garantint la màxima coherència de l’acció exterior i de la coordinació de les seves actuacions”. Aquest punt s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups de la cambra a excepció del PP i Ciutadans que s’hi ha oposat.

La moció també demanava que el Govern demanés a l’executiu estatal fer arribar la necessitat de “complir les diferents resolucions de l’ONU a favor dels drets humans i el poble palestí”, així com fer arribar a ambdues parts del conflicte la necessitat de posar fi a la violència.